Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα που μας κάνετε στο ιατρείο. Οι περισσότερες απαντήσεις είναι ενδεικτικές. Για πιο σωστή ενημέρωση, επικοινωνήστε μαζί μας.

Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις για την υγεία των δοντιών

 • Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

  Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

  Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται έλεγχος στα δόντια και τα ούλα, ακόμα και αν δεν νοιώθουμε κάποια ενόχληση.

 • Θα πονέσω κατά την επίσκεψή μου στον οδοντίατρο;

  Θα πονέσω κατά την επίσκεψή μου στον οδοντίατρο;

  Όχι, γιατί όλες οι θεραπευτικές ενέργειες πραγματοποιούνται με χρήση τοπικής αναισθησίας.

 • Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

  Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

  Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).

 • Πως βουρτσίζουμε;

  Πως βουρτσίζουμε;

  Βάζοντας μικρή ποσότητα οδοντόπαστας στην οδοντόβουρτσα τοποθετούμε τις τρίχες με γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα δόντια, ώστε ένα μέρος των τριχών να ακουμπά στα ούλα και ένα μέρος στο δόντι. Ωθούμε τις μύτες των τριχών κάτω από τα ούλα. Με μικρές κινήσεις (σχεδόν σαν δόνηση) κουνάμε τις τρίχες, 6-7 φορές για κάθε επιφάνεια, και απομακρύνουμε την πλάκα που έχει αναπτυχθεί. Βουρτσίζουμε όλες τις οδοντικές επιφάνειες. Καθαρίζουμε και την άνω επιφάνεια της γλώσσας.

 • Τι είναι η ουλίτιδα;

  Τι είναι η ουλίτιδα;

  Είναι φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν. Κακοσμία μπορεί να παρατηρείται.

 • Πού οφείλεται η ουλίτιδα;

  Πού οφείλεται η ουλίτιδα;

  Οφείλεται στα μικρόβια, που «φωλιάζουν» στη σχηματισμένη οδοντική τρυγία (πέτρα), η οποία έρχεται σε επαφή με τα ούλα. Η έλλειψη αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής, καθώς και κακότεχνες εμφράξεις (σφραγίσματα) και οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες κ.λ.π.) συμβάλλουν στη δημιουργία τρυγίας.

 • Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

  Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

  Είναι φλεγμονή τόσο των ούλων, όσο και του φατνιακού οστού (οστό των γνάθων, που στηρίζει τα δόντια). Αποτελεί την εξέλιξη της ουλίτιδας.

 • Θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος;

  Θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος;

  Ναι, με την εφαρμογή συντηρητικών και χειρουργικών τεχνικών. Αρχικά, επιδιώκεται η απομάκρυνση της φλεγμονής με αποτρύγωση και ριζική απόξεση και την εκπαίδευση του ασθενούς σε ένα νέο πρόγραμμα βελτίωσης της στοματικής του υγιεινής.

  Στις περιπτώσεις που λόγω της βαρύτητας της νόσου, η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αρκετή, το πρόβλημα επιλύεται, με τη βοήθεια μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης.

 • Προλαμβάνεται η περιοδοντική νόσος;

  Προλαμβάνεται η περιοδοντική νόσος;

  Ναι! Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή, η διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος, καθώς και ο τακτικός έλεγχος στο Οδοντίατρο συντελούν στη διατήρηση υγιών περιοδοντικών ιστών.

Εδώ μπορείτε να στείλτε την ερώτησή σας

  Το όνομά σας (απαραίτητο)

  Το email σας (απαραίτητο)

  Η Ερώτηση σας

  Συναινώ στο ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία ώστε να μπορέσει να απαντηθεί το ερώτημα μου. Αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να υποχωρήσω ανά πάσα στιγμή.